VC Goirle on Twitter VC Goirle on Facebook

BD: Blijvertjes maken Goirlese club sterker

Het gaat goed met de volleyballers van Goirle, vooral dankzij de stabiliteit van de club. Want wie er eenmaal komt kijken, gaat niet vlug meer weg.

Zaterdagavond, half zevern. Een halfuurtje voor aanvang van de wedstrijd van het eerste mannenteam van Redkey Goirle is het een drukte van belang in de Frankenhal, de thuisbasis van de Goirlese volleybalclub. Maar de ogen zijn deze avond niet gericht op het vaandelteam, nee, het tweede mannenteam staat in het middelspunt van de belangstelling.

redkeygoirle-h1-24032012

Dat is namelijk zojuist ongeslagen kampioen geworden. Het feestje rondom de ploeg is op twee manieren exemplarisch voor de club: een, het gaat goed met de vereniging en twee, dat heeft niet alleen met het eerste team te maken. Want het eerste team mag het als nieuwkomer in de eerste divisie dan uitstekend doen - de ploeg is nu al zeker van handhaving - ook dat tweede team doet met de promotie naar de regiodivisie van zich spreken. En dat terwijl Goirle maar drie mannenteams heeft. 

'Kampioenmaker' Peter Boogaard leidde vorig jaar het eerste team naar de eerste divisie, maar deed door een drukke baan een stapje terug. Als coach van het tweede team sleepte hij een nieuwe titel binnen. Hij weet wel wat het geheim is: "Dit is een echte vriendenclub, iedereen kent elkaar en eenmaal bij de clug ga je juist door die saamhorigheid niet zo vlug meer weg. Dit is geen club voor passanten", vertelt Boogaard, zelf afkomstig uit Middelbeers, maar dus ook blijven 'plakken'.

Even later, aan de rand van het veld, bevestigt Renzo Borrani de woorden van Boogaard. De voorzitter, en als speler van het tweede team eveneens kersvers kampioen, wijst naar de spelers van het eerste. "Frits Robben is de enige Goirlenaar, maar het zijn allemaal spelers die bij de club passen". Spelers die een clubhart hebben bovendien. "Drie bestuursleden en twee trainers", telt Borrani. "Maar ook de overige jongens verrichten hand- en spanddiensten." Zoals ieder lid wel iets voor de club doet, bezweert Borrani. "En dat maakt deze club zo bijzonder. Dat we op sportief gebied al een jaar of tien toonaangevend zijn in de regio Tilburg, daar zijn we stiekem best trots op, maar dat is niet het allerbelangrijkste. We  willen geen leden die hier alleen op woensdag komen trainen en op zaterdag hun wedstrijd spelen. We hoeven niet zo nodig de grootste te zijn. Nee, wij willen onze eigen identiteit behouden; het Goirle DNA. Kinderen moeten hier op hun vijfde komen spelen en dat op hun 35ste nog steeds doen" Het klinkt ambitieus, een beetje dromerig zelfs. Maar de volleybalclub, die dit jaar veertigjarig bestaan viert, bewijst wel dat het mogelijk is. "We hebben een groeiend ledenaantal, best uniek in deze tijd", constateert Borrani terecht. En dan die prestaties natuurlijk, van die eerste twee mannenteams, die de woorden van Borrani extra kracht bijzetten. "Maar ook de vrouwenteams, hoor", benadrukt de preses. "Ook daar geld: wat komt, blijft hangen." Want passanten, die zijn in Goirle aan het verkeerde adres.

Goirle is al veilig, maar kan zich nog oppeppen

Goirle - Het duel tussen de Volleyballers van Redkey Goirle, zevende in de eerste divisie B, en het tweede team van Sliedrecht sport, vijfde, ging eigenlijk nergens meer om. Promoveren zullen de clubs niet, maar degraderen evenmin. Slechts de eer stond op het spel. Het Goirlese eergevoel bleek net wat groter dan dat van Sliedrecht: 3-1. 

Goirle deelde de eerste klap uit: 25-23. Toen de thuisploeg in de tweede set een voorsprong van vijf punten nam (15-10), leek het ook die set naar zich toe te trekken, maar Sliedrecht maakte handig gebruik van een zwakke fase van Goirle, poetste de achterstand weg en denderde er vervolgens overheen: 22-25. Goirle herpakte zich echter op tijd en stelde in de laatste twee sets orde op zaken: 25-17 en 25-19.

Dat de wedstrijd er eentje om des keizers baard was, is eigenlijk niet meer dan een luxeprobleem, besefte Mark Schregardus, coach van de Goirlenaren. Want de nieuwkomer in de eerste divisie mag gerust trots zijn op het feit dat het zich al zo vroeg in de competitie veilig heeft weten te spelen. Schregardus was vooral blij met de manier waarop de overwinning tot stand kwam. "De beleving was top. Niet nadenken, maar gewoon lkkr volleyballen. Dat is goed om te zien. Nadat we ons veilig gespeeld hadden, wat het de afgelopen weken namelijk toch wat ingezakt."

Bron: Brabant Dagblad - bd.nl